Rees ervaring

Ik heb de rees als een geweldige week ervaren. Het begon meteen op de eerste dag al goed, toen we te horen kregen dat we naar Engeland zouden gaan. Dit zorgde ervoor dat iedereen in een goede stemming was en enthousiast aan de rees begon. Het was aan boord ook erg gezellig om met de verschillende VIP’s te praten en de teamleden goed te leren kennen.

Toen we eenmaal op zee waren, viel helaas de wind helemaal weg, wat iedereen aan boord ontzettend jammer vond. Ik zelf vond het jammer dat de wind weg was, maar aan de andere kant zorgde het er wel voor dat we rustig aan de zee konden wennen. Toen ik midden in de nacht dan ook wakker werd gemaakt om de wacht over te nemen, lagen we voor anker te wachten op een mededeling van de organisatie. Dit was toch wel de rustigste wacht van allemaal. Om 06:00 in de ochtend kregen we de mededeling dat we in plaats van Engeland naar Vlissingen zouden varen.

In Vlissingen was het hartstikke gezellig met de verschillende teams die bij ons aan boord kwamen, en de verschillende schepen waar ik aan boord ben geweest. Wij hebben bijna de gehele week naast  Team Haagse Hogeschool gelegen, waar we het super leuk mee hebben gehad, en ook veel mee hebben gelachen.

Nadat we vanuit Vlissingen waren vertrokken, kregen we tijdens het zeilen flink wat te verduren. Als eerste brak het hijs oog van de klauwval af van de schoenergaffel. Later brak de bulle talie van het grootzeil ook nog af. Op ongeveer de helft/drie kwart van het rak kregen we ook nog problemen met de stuurinstallatie. Dit alles zorgde ervoor dat ik deze rak heb ervaren als erg afzien. Al deze problemen aan boord zorgden ervoor dat er een extra ervaring bij kwam kijken die de week toch weer tot een mooier geheel maakten.

Tegen het einde van het rak, had ik zelf dienst, maar had de schipper besloten om op de motor naar Scheveningen te varen. Ik heb tijdens deze dienst vooral op het midden dek gezeten. Met een muziekje erbij en wat lampen zorgden dat voor een ontzettend relaxte sfeer.

Ik heb de rest van de rees als een enorm succes ervaren, het enige mindere vond ik de spelletjes dag, ik ben zelf nooit zo van de spelletjes en dergelijke geweest, dus ik had daar ook weinig zin in. Maar het zeilen en de feestjes waren zeker top. Ook het idee van de “Biergieter” dat binnen het team was ontstaan, vond ik een geweldig idee (onze schipper trouwens ook!).  Ook de soms wat “gewonere” dingen van het zeilen tijdens de rees, zoals het bijstellen van de zeilen, navigeren en het harde werken waren dingen waar ik van harte van heb genoten.

Al met al was het een geweldige week waar ik met veel plezier op terug kijk en het kan maar niet vaak genoeg gezegd worden, De Rees Leeft!

Wessel van Daele

Geef een reactie